SANTUARI DE LA
MARE DE DÉU DE PUIGGRACIÓS
 

EL SANTUARI

El Santuari està situat al bell cim del contrafort oriental dels cingles de Bertí, en el municipi de Montmany (Vallès Oriental), a una altitud de 807 metres.  L'any 1701 s'iniciaren els tràmits per a la construcció del Santuari.  El Santuari s'edificà, molt prop d'on, segons la llegenda, es va trobar la Imatge. Al 1711 s'obrí al culte i al 1737 estava ja enllestit el retaule de l'altar major. No coneixem la data del bastiment del cambril, però sí que ens consta la seva existència l'any 1771. Durant uns anys els parroquians de Montmany utilitzaren el santuari com temple parroquial atès el mal estat de l'església de Sant Pau de Montmany.  Ben aviat s'hi va  construir també la casa de l'ermità que més endavant es convertí en albergueria. 
 L'any 1936, el vandalisme revolucionari destruí el magnífic retaule barroc i moltes d'altres inexplicables destrosses.  La imatge de la Mare de Déu, sortosament, es va poder salvar abans de ser profanada, gràcies al coratge d'uns veïns que la van amagar en diversos indrets.  Actualment i des de l'any 1946, per disposició
de l'Ordinari del Bisbat de Barcelona, el Santuari passà a la jurisdicció de la Parròquia de Sant Genís de L'Ametlla.   Ja a partir del 1939 s'inicià la reconstrucció de l'església, atès que només hi havien quedat les parets. És, però, des del 1951 que es  va fer un nou i decidit impuls per continuar i l'obra de restauració sota la direcció de l'arquitecte lluís Bonet i l'empenta del rector de L'Ametlla mossèn Jesús Ventura. L'any 1957, acabades les obres, es féu la inauguració solemne.   El diumenge 8 de setembre, diada de gran festa amb notrida presència dels pobles de la Comarca.  S'entronitzà la Santa Imatge pel bisbe de Barcelona Gregori Modrego.
 La planta és de creu llatina.  Sobre el creuer hi ha una cúpula. Les voltes estan decorades amb motius florals. L'absis actual és nou i correspon a l'entrada de l'església primitiva.  Un cambril on s'exposa la imatge de la Mare de Déu de Puiggraciós i un petit cor amb balustrada de fusta. La porta d'entrada es quadrada amb una motllura al voltant. Per sobre un ull de bou. I corona la façana amb una petita espadanya amb un arc de mig 
punt.  
A partir de 1973 ocupa l'antiga casa dels ermitans una comunitat de monges benedictines que des d'aleshores tenen cura del Santuari.


LA IMATGE

La Imatge entronitzada al cambril del Santuari, és la primitiva talla gòtica. És una figura de la Mare de Déu dempeus alletant al Nen Jesús que sosté amb els braços. Té una alçada de 69 centímetres, és policromada i daurada. Porta una túnica vermellosa i un mantell en plecs de color blau i presenta una mirada dolça i maternal. En el seus orígens tant la Verge com el Nen Jesús portaven sengles corones d'argent. La Imatge es venerava a l'església de Montmany des del segle XVè.  A mitjans del segle XVIIè ja sorgeix el nom "Mare de Déu de Puiggraciós".  I és que en aquella època els feligresos de Montmany cada 25 de març pujaven amb la Imatge en processó al Puig, que és on avui hi ha el Santuari.  En aquella diada es beneïa el terme municipal i es repartien panets beneïts entre els assistents a la romeria. La llegenda explica que la imatge fou trobada per un pastor i un bou  molt prop del Santuari on hi ha una petita capelleta, a la vora de la torre que s'havia utilitzat per l'antic telègraf òptic. Consta que l'any 1698 ja s'emprava la invocació de Mare de Déu de Puiggraciós.

  L'any 1953 es va dur a terme una acurada restauració del Santuari. I en 1957 s'entronitzà solemnement la imatge de la Mare de Déu de Puiggraciós. Una gran comitiva motoritzada va fer-se'n càrrec del trasllat des de Granollers fins al Santuari de Puiggraciós. Allí una gran multitud d'ametllatans i d'altres poblacions veïnes esperaven l'arribada dels portadors de la imatge per ser partíceps d'aquesta històrica efemèride.

Per bona sort es trobà una antiga gravació que ens permet veure la reproducció visual d'aquest celebrat esdeveniment. Clicant la imatge es pot veure la filmació del reportatge.

El 8 de setembre de 1982 el Cardenal Jubany presidí la festa del 25è aniversari de la restauració del Santuari.
I el dia 3 de març del 2024 se celebrà els 50 anys de l'arribada de les germanes benedictines al Santuari.

 

CULTE I ACTIVITATS DIVERSES


Horaris dels serveis religiosos

diumenges:10 h
 

 Romiatge de Puiggraciós a Montserrat. Des l'any 1992 es ve celebrant cada any el romiatge a Montserrat en el que hi concorren romeus no només de L'Ametlla sinó també dels pobles veïns . El 5 de juny de l'any 1995 s'inaugurà una majòlica de la Mare de Déu de Puiggraciós, situada  en la muntanya de Montserrat al camí dels Degotalls, al costat d'altres moltes advocacions marianes de tot Catalunya. A partir d'aquell any en el pelegrinatge anual acaba amb la  visita a la majòlica.  Allí s'hi fa una breu pregària i s'hi canta el virolai i els goigs de la Mare de Déu de  Puiggraciós.

Butlletí de Puiggraciós.  Des de l'any 1986 es va publicant un Butlletí que és portaveu de la vida i activitats del Santuari

Esdeveniments diversos. A Puiggraciós s'hi fan vetlles de pregària al setembre, recessos en temps d'Advent i Quaresma, casaments, trobades de matrimonis, aniversaris, certàmens literaris, concerts de corals, conferències...
     
L'Aplec. El 25 de març

Festa Major.  El  diumenge després del 8 de setembre, festa de la Nativitat de la Mare de Déu.